Pierogi na ostro

Pierogi na ostro

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąki + mąka do podsypywania

    250 g
  • soli

    1/2 łyżeczka
  • gorąca woda

    1 około 1 szk
  • Farsz:

  • kiełbasy podlaskiej

    150 g
  • wędzonego boczku

    150 g
  • czerwonych ostrych papryczek

    5
  • nadziewanych serkiem

  • ugotowanych ziemniaków

    250 g
  • sól do smaku

  • pieprzu kolorowego

    1/5 łyżeczka
  • DODATKOWO:

  • do gotowania pierogów

  • kiełki rzodkiewki

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi na ostro foto
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć bez tłuszczu, bo się wytopi z boczku. Dodać cebule i dalej smażyć aż cebulka będzie miękka. Połowę podsmażonych składników przełożyć do miski a drugą zostawić do okraszenia pierogów.
Krok 2 - Pierogi na ostro foto
Ziemniaki zmielić i dodać do miski, kiełki posiekać a papryczki pokroić w kostkę i także dodać do miski. Farsz doprawić do smaku i wymieszać. Z farszu robić kulki ( mi wyszło 16 szt ). Nastawić garnek z wodą na ogień i zagotować, potem posolić i ponownie zagotować. Do drugiej miski wsypać mąkę oraz sól, wlać gorącą wodę i wyrobić ciasto na pierogi.
Krok 3 - Pierogi na ostro foto
Na stolnicy lub blacie rozwałkować ciasto, wycinać kółka ( u mnie spory kubek i wyszło 16 sztuk ). Krążek ciasta położyć na dłoni, na środek położyć kulkę farszu i dokładnie zlepić pierogi. Każdy pieróg układać na ściereczce a potem zakryć aby pierogi nie wyschły.
Krok 4 - Pierogi na ostro foto
Do gotującej się wody delikatnie wkładać pierogi ( jeśli mamy duży garnek to na raz, jeśli mniejszy to partiami ). Po włożeniu pierogów do wrzątku delikatnie przemieszać. Pierogi gotować około 5 minut od wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Gotowe pierogi wyłożyć na talerze, okrasić skwarkami i można dodatkowo posypać kiełkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka107

10.08.2014 12:25
Koniecznie muszę zrobić :)

ppaulina

04.02.2014 21:10
ale super wyglądają

JOANNA16

29.08.2013 08:53
wyglądają pysznie

Anna169Hosz

11.04.2013 11:06
Lubię takie pikantne.

Monika58

11.04.2013 09:39
pyszne te pierożki, a jak apetycznie podane - dodatek kiełków jeszcze bardziej zachęca do ich skosztowania - pyszne

Ewa104

11.04.2013 09:08
Świetna wersja farszu.Gratuluję!

kasienka23

11.04.2013 07:50
przepyszne takie pierogi!

wyattearp

11.04.2013 07:15
bardzo fajny farsz !!!!!!!!!

w mojej kuchni

10.04.2013 23:35
smacznie pomysłowe pierogi

kala9287

10.04.2013 23:08
bardzo ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat