Pierogi musztardowe z brokułem, serami i ziemniakami

Pierogi musztardowe z brokułem, serami i ziemniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki obrane

    730 g
  • twaróg

    310 g
  • ser żółty

    100 g
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    3 łyżeczki
  • ciasto: mąka

    3 szkl
  • jajko

    1 szt
  • olej

    2 łyżki
  • musztarda

    3 łyżeczki
  • sól do smaku

  • pomidory suszone w zalewie

    2 szt
  • mąka do posypywania stolnicy

  • Farsz:

    220 g
  • brokuły

    220 g
  • woda

    3/4 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników wychodzi około 60 pierożków;)

FARSZ: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy w osolonej , gorącej wodzie (około 3 minuty), osączamy. Twardsze końcówki brokuła kroimy w plasterki i dodajemy pod koniec smażenia do cebulki, wszystko razem smażymy mieszając około 2 minuty. Pozostałe części różyczek brokuła kroimy na mniejsze cząstki. Ser żółty kroimy w kostkę. Ugotowane ziemniaki ubijamy, dodajemy twaróg, ponownie ubijamy, następnie dodajemy cebulkę z brokułem, cząstki brokuła, ser żółty, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
CIASTO: Suszone pomidorki kroimy na mniejsze cząstki. Z wszystkich podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane np. roztopionym masełkiem z bułką tartą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Lis

04.01.2017 12:00
Super pomysł:)

Ada-Gaba

22.11.2016 21:38
ciekawy farsz

miroslawa

25.10.2013 05:40
bardzo ciekawe

quatro

24.10.2013 16:57
Świetne te pierożki!

marcia7

24.10.2013 14:48
ciekawy farsz

dwa pokoje z kuchnią

24.10.2013 13:46
muszę wypróbować, brzmi to wszystko razem super

aniagdz

24.10.2013 13:46
nadzienie!!!:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat