Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi maślankowe z nadzieniem szarlotka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

maślanka 1,5 szklanki
mąka pszenna 3 szklanki
sól 1 szczypta

farsz

jabłka 2 szt.
rodzynki 2 garście
sok z cytryny 1/2 szt.
cynamon Prymat 1 płaska łyżka
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi maślankowe z nadzieniem szarlotka

Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko bo ciasto jest bardzo delikatne). Za pomocą szklanki wyciąć kółka. Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki sparzyć. Do jabłek dodajemy rodzynki, cynamon, cukier waniliowy. Tak przygotowany farsz wykładamy na krążki ciasta. Zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 minut od momentu wypłynięcia. Dobrze smakują polane roztopionym masłem z cukrem, lub polane kwaśną śmietaną i posypane cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 07.09.2016 12:28
na pewno pyszne;)
Jagódka77 07.09.2016 11:53
fajne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak