Pierogi drożdżowe zapiekane ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami, podane z oliwą czosnkową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka pełnoziarnista

    1 szklanka
  • sól

    2 lyzeczki
  • olej

    4 lyzki
  • woda ciepła

    1 szklanka
  • drożdże suche

    1 lyzeczka

Farsz

  • szpinak świeży

    200 g
  • ser feta

    100 g
  • cebula biała

    pol szt
  • suszone pomidory

    1 sloik maly
  • czosnek

    1 zabek
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • olej do smażenia

oliwa czosnkowa

  • oliwa

    100 ml
  • czosnek

    3 zabki
  • zioła prowansalskie

    pol lyzeczki
  • sól

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku

dodatkowo

  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy w cieple miejsce, przykryte ściereczką na ok 1 h.
Farsz: Szpinak myjemy, siekamy. Olej rozgrzewamy. Cebule siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy szpinak i smażymy aż cala woda odparuje. Gdy szpinak ostygnie to dodajemy ser feta, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego kolka. Na każdą polowe pierożka nakładamy szpinak z serem, a na to kładziemy plaster suszonego pomidora i zlepiamy pieroga. Dla lepszego wyglądu i pewności , ze nasz pierog się nie otworzy podczas pieczenia, boki ugniatamy widelcem. Gotowe pierożki układamy na wysmarowanej blaszce. Odkładamy pierożki w cieple miejsce na dodatkowe 30 min. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy od 20-30 min w temperaturze 180 stopni.
Oliwa czosnkowa: Oliwę nalewamy do miseczki, wyciskamy do niej czosnek. Dodajemy zioła prowansalskie i przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Mieszamy. Podajemy z upieczonymi pierożkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edith85 24.10.2016 08:56
Rewelacyjny przepis
Konczi 24.10.2016 07:52
Na takie pierożki skusiłabym się :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat