Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pierogi drożdżowe zapiekane ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami, podane z oliwą czosnkową

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna
2 szklanki
mąka pełnoziarnista
1 szklanka
sól
2 lyzeczki
Sklep Prymat
olej
4 lyzki
woda ciepła
1 szklanka
drożdże suche
1 lyzeczka

Farsz

szpinak świeży
200 g
ser feta
100 g
cebula biała
pol szt
suszone pomidory
1 sloik maly
czosnek
1 zabek
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
olej do smażenia

oliwa czosnkowa

oliwa
100 ml
czosnek
3 zabki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
pol lyzeczki
sól
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

dodatkowo

jajko
1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi drożdżowe zapiekane ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami, podane z oliwą czosnkową

Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy w cieple miejsce, przykryte ściereczką na ok 1 h.
Farsz: Szpinak myjemy, siekamy. Olej rozgrzewamy. Cebule siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy szpinak i smażymy aż cala woda odparuje. Gdy szpinak ostygnie to dodajemy ser feta, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego kolka. Na każdą polowe pierożka nakładamy szpinak z serem, a na to kładziemy plaster suszonego pomidora i zlepiamy pieroga. Dla lepszego wyglądu i pewności , ze nasz pierog się nie otworzy podczas pieczenia, boki ugniatamy widelcem. Gotowe pierożki układamy na wysmarowanej blaszce. Odkładamy pierożki w cieple miejsce na dodatkowe 30 min. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy od 20-30 min w temperaturze 180 stopni.
Oliwa czosnkowa: Oliwę nalewamy do miseczki, wyciskamy do niej czosnek. Dodajemy zioła prowansalskie i przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Mieszamy. Podajemy z upieczonymi pierożkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edith85 24.10.2016 08:56
Rewelacyjny przepis
Konczi 24.10.2016 07:52
Na takie pierożki skusiłabym się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak