Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi drożdżowe zapiekane ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami, podane z oliwą czosnkową
Farsz: Szpinak myjemy, siekamy. Olej rozgrzewamy. Cebule siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy szpinak i smażymy aż cala woda odparuje. Gdy szpinak ostygnie to dodajemy ser feta, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego kolka. Na każdą polowe pierożka nakładamy szpinak z serem, a na to kładziemy plaster suszonego pomidora i zlepiamy pieroga. Dla lepszego wyglądu i pewności , ze nasz pierog się nie otworzy podczas pieczenia, boki ugniatamy widelcem. Gotowe pierożki układamy na wysmarowanej blaszce. Odkładamy pierożki w cieple miejsce na dodatkowe 30 min. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy od 20-30 min w temperaturze 180 stopni.
Oliwa czosnkowa: Oliwę nalewamy do miseczki, wyciskamy do niej czosnek. Dodajemy zioła prowansalskie i przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Mieszamy. Podajemy z upieczonymi pierożkami.