Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi drożdżowe cebulowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
drożdże 30 gram
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
masło 3 łyżki
mleko 5 łyżek
oliwa 3 łyżki
cukier 1 łyżka
cebula biała 5 sztuk
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi drożdżowe cebulowe

Kroki postępowania

1
Drożdże łączę z cukrem i odstawiam na 15 minut.
Krok 1 - Pierogi drożdżowe cebulowe foto
2
Drożdże oraz szklankę mleka dodaję do przesianej mąki.
Krok 2 - Pierogi drożdżowe cebulowe foto
3
Dodaję resztę mleka i całość delikatnie łączę.
Krok 3 - Pierogi drożdżowe cebulowe foto
4
Następnie dodaję jajka, masło oraz sól i wyrabiam ciasto.
Krok 4 - Pierogi drożdżowe cebulowe foto
5
Ciasto odstawiam na co najmniej 30 minut, do wyrośnięcia. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na patelni, dodaję oliwę, pieprz i sól. Ciasto rozwałkowuję, kroję na kwadraty o długości boku 7 cm, nakładam łyżkę farszu, po czym zlepiam brzegi, wykładam na blachę, smaruję rozmąconym żółtkiem i wstawiam do piekarnika.
Krok 5 - Pierogi drożdżowe cebulowe foto
6
Pierogi piekę w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 190C.
Krok 6 - Pierogi drożdżowe cebulowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 10.09.2014 18:51
ciekawy przepis
halina17 10.09.2014 18:45
Dobry pomysł .
Bernadeta1 10.09.2014 18:40
Takich nie jadłam a na pewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak