Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi dorsz + ziemniaki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 100g
Koperek suszony Prymat
sok z cytryny
sól 1 łyżeczka
mąka 3 szklanki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi dorsz + ziemniaki

Farsz
*dorsza przyprawić solą i pieprzem. Następie upiec go w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 min.
*ziemniaki ugotować, ostudzić i ugnieść.
*upieczonego dorsz ugnieść widelcem, dodać ostudzone ziemniaki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny (ew. można dodać jeszcze koperku).
Ciasto
*Wsypać do miski trzy szklanki mąki, dodać jedną szklankę gorącej wody i łyżeczkę soli.
Ciasto wymieszać i zagnieść aż będzie gładkie. Odstawić na 5 minut.
Następnie wałkować ciasto na cienki placek. I można już lepić pierogi.

Ja takie pierogi podaję ze smażoną cebulką i kwaśną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 11.11.2013 16:07
Dla amatorów ryb. Ja niestety do nich nie należę, ale podziwiam wygląd piergoli ;)
adelajda 01.11.2013 19:56
jeszcze z rybką pierogów nie robiłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak