Pierogi - ciasto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 g
  • jajko

    1 szt
  • olej

    1 łyżka
  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicy wyspać mąke - zrobić dołeczek i wbic jajko a nastepnie olej. Ugniatać i dolewać po troszke wody (musi być dość CIEPŁA - to WAŻNE). Zagniatać aż ciasto będzie elstyczne. Aby dodatkowo lepiej się wałkowało należy ciasto przykryć gorącym talerzem (najlepiej podgrzany na parze) dopoki talerz nie wystygnie.
Wałkować i wycinać pierożki za pomocą szklanki - nakładać farsz, skleić i wrzucic na gotującą się osoloną wodę. Gotować 3 minuty od czasu wypłynięcia.
Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 26.11.2011 10:04
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat