Pierogi buraczane

Pierogi buraczane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    55 dkg
  • sok z buraków

    4 łyzki
  • sól

  • biała kapusta

    15 dkg
  • mięso mielone z indyka

    15 dkg
  • cebula

    1,50 sztuki
  • pieprz biały Prymat

  • boczek wędzony

    10 dkg
  • woda

    1 (gorąca)
  • oliwa

    3 łyżki
  • papryka ostra mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso i nadal podsmażamy. Kapustę drobno pokrojoną zalewamy gorącą wodą po 10 minutach odcedzając ją na sicie. Dokładamy do mięsa i mieszać przyprawiając solą, pieprzem i papryką. Podsmażamy przez 15 minut. Farsz ostudzić.
2. Przesianą mąkę przez sito wsypać do miski i zrobić wgłębienie. Gorącą wodę wlać w to wgłębienie, dodać sok z buraków i zasypać mąką. Poczekać aż przestygnie i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na równej grubości placki. Przyrządem do pierogów wycinamy kółka i na każde nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie z oliwą. Polewamy podsmażonym boczkiem z pokrojoną w kostkę cebulą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Katarzyna59

19.11.2013 16:18
apetyczne pierożki

kuklik

13.11.2013 18:38
proste ale jakie efektowne

erym

26.10.2013 20:31
bardzo apetyczne :)

Ola1984

16.10.2013 09:00
Bardzo piękne a zarazem proste danie. Świetny pomysł z dodaniem soku z buraków do ciasta.

Ewelina38

06.10.2013 19:51
świetnie wyglądają :)

czekoladka_m

27.08.2013 12:21
Pięknie wyglądają w takim kolorze;)

jordi

25.08.2013 15:57
świetny przepis

Łukasz15

28.07.2013 09:51
Nigdy takich nie jadłem, wyglądają super

Grazyna0211

15.07.2013 16:56
świetne są te pierogi

Grażyna13

08.07.2013 20:36
Piękne i na pewno pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat