Pierogi buraczane

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    55 dag
  • sok z buraków

    4 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • kapusta biała

    15 dag
  • mięso mielone z indyka

    15 dag
  • cebula

    1,5 sztuki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • boczek wędzony

    10 dag
  • woda

    gorąca 1 szklanka
  • oliwa

    3 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso i nadal podsmażamy. Kapustę drobno pokrojoną zalewamy gorącą wodą, po 10 minutach odcedzając ją na sicie. Dokładamy do mięsa i mieszamy przyprawiając solą, pieprzem i papryką. Podsmażamy przez 15 minut. Farsz studzimy.

2. Przesianą mąkę przez sito wsypujemy do miski i robimy wgłębienie. Gorącą wodę wlewamy w to wgłębienie, dodajemy sok z buraków i zasypujemy mąką. Czekamy aż przestygnie i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na równej grubości placki. Przyrządem do pierogów wycinamy kółka i na każde nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy.

W większym garnku, z wrzącą, lekko osoloną wodą i dodatkiem oliwy, gotujemy pierogi przez około 1-2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.

Gotowe pierogi polewamy podsmażonym boczkiem z pokrojoną w kostkę cebulą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 19.11.2013 16:18
apetyczne pierożki
kuklik 13.11.2013 18:38
proste ale jakie efektowne
erym 26.10.2013 20:31
bardzo apetyczne :)
Ola1984 16.10.2013 09:00
Bardzo piękne a zarazem proste danie. Świetny pomysł z dodaniem soku z buraków do ciasta.
Ewelina38 06.10.2013 19:51
świetnie wyglądają :)
czekoladka_m 27.08.2013 12:21
Pięknie wyglądają w takim kolorze;)
jordi 25.08.2013 15:57
świetny przepis
Łukasz15 28.07.2013 09:51
Nigdy takich nie jadłem, wyglądają super
Grazyna0211 15.07.2013 16:56
świetne są te pierogi
Grażyna13 08.07.2013 20:36
Piękne i na pewno pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat