Pierogi

_X_

Pierogi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

    1 kg
  • mąka

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierogi
Ciasto: 35 dkg mąki, 1 jajo, sól, ok. 1/8 l wody
Do przesianej mąki dodać sól, wodę, wbić jajko, zagnieść ciasto i starannie wyrobić.
Podzielić na części. Każdą część wałkować dosyć cienko, wykrawać krążki o średnicy
ok. 5 cm. Na środek krążka nakładać łyżeczką nadzienie, składać na pół, dokładnie
zlepiając brzegi. Na wrzącą osoloną wodę nakładać partiami pierogi, zamieszać,
przykryć. Gdy podpłyną w górę, odkryć i gotować 2-3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową
na cedzak, przelać gorąca wodą, wykładać na ogrzany półmisek i polać tłuszczem.
Pierogi z owocami podaje się polane śmietaną. Pierogi ruskie czy z grzybami można
okrasić słoniną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justyna Jussstiii

02.10.2011 15:00
niezłe

jasiek

09.09.2011 00:42
polecam

treonina

28.06.2011 22:51
pierogi są pyszne ale na pewno nie jest to danie \"szybkie\" trzeba sporo czasu do uklejenia tego wszystkiego

Anna133

20.06.2011 19:28
zgłodniałam

jasiek

26.05.2011 10:32
smakołyki

Anna133

12.04.2011 17:16
uwielbiam pierogi

Ewelina38

21.03.2011 18:16
ależ pysznie wyglądają :)

Tomasz17

07.01.2011 13:14
cudowne pierogi uwielbiam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat