Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
0,5 kg -
sól
szczypta -
margaryna
50 g -
Farsz:
-
ser biały
1/2 kg -
ziemniaki
1/2 kg -
cebula
1 -
sól
-
pieprz
-
woda
1 i 1/4 (ciepła)
Sposób przygotowania
Ciasto: Mąkę przesiewamy i dodajemy sól. Do gorącej wody wrzucamy margarynę i roztapiamy. Gdy się roztopi wlewamy ją do mąki i mieszamy. Zagniatamy ciasto około 5 min. Następnie bierzemy kawałek ciasta rozwałkujemy i wykrawamy szklanką placuszki i nadziewamy farszem. Lepimy pierożki, a gotowe wrzucamy na gotującą osoloną wodę i mieszamy aż wypłyną.
Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się