pierogi

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,5 kg
  • sól

    szczypta
  • margaryna

    50 g
  • Farsz:

  • ser biały

    1/2 kg
  • ziemniaki

    1/2 kg
  • cebula

    1
  • sól

  • pieprz

  • woda

    1 i 1/4 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz: Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem do rozgniecionych ziemniak ów dodajemy rozdrobniony ser biały i przysmażoną wcześniej cebulkę. Wszystko dobrze mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto: Mąkę przesiewamy i dodajemy sól. Do gorącej wody wrzucamy margarynę i roztapiamy. Gdy się roztopi wlewamy ją do mąki i mieszamy. Zagniatamy ciasto około 5 min. Następnie bierzemy kawałek ciasta rozwałkujemy i wykrawamy szklanką placuszki i nadziewamy farszem. Lepimy pierożki, a gotowe wrzucamy na gotującą osoloną wodę i mieszamy aż wypłyną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 02.12.2013 00:29
bardzo smaczne
Agata3 16.11.2013 19:00
Rewelacyjne pierogi:)
Dorota59 28.10.2013 09:24
bardzo dobre
gusia1000 26.10.2013 00:15
Zawsze są dobre.
Alex_M 13.10.2013 12:07
pyszne pierożki
Barbara777 06.10.2013 20:36
uwielbiam je, mniam:)
karolina1869 05.10.2013 17:18
uwielbiam pierogi
jasiek 01.10.2013 15:03
moje ulubione
6zer 01.10.2013 14:43
smaczne, tylko szkoda ze długo się lepi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat