Piernikowy torcik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jaja

    6 sztuk
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanka
  • mąka tortowa

    1/2 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

krem

  • serek mascarpone

    500 g
  • śmietana kremówka

    300 g
  • kakao

    1 łyżka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    3 łyżki

pozostałe

  • konfitura

    1 słóiczeka
  • pierniczki glazurowane

    1 do dekoracji choinki i gwiazdki
  • czekolada gorzka

    1 tabliczka

poncz

  • nalewka wiśniowa

    3/4 szklanki
  • woda

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piernikowy torcik foto
Biszkopt:


Do miski wbijam białka, ubijam na sztywno, dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam aż cukier sie rozpuści. Dodaję stopniow żółtka i dalej ubijam.Masa musi być dobrze ubita. Mąki, przesiewam, dodaję kakao, proszek, przyprawę do piernika i mieszam. Mąki dodaję stopniowo do jajek i delikatnie mieszam mikserem na niskich obrotach. Dno formy o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto.
Krok 2 - Piernikowy torcik foto
Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 40 minut. Po upieczeniu wyjmuje ciepły biszkopt z formy i układam do na desce górą do dołu.


Krok 3 - Piernikowy torcik foto
Krem:

Mascarpone, śmietanę przekładam do miski, dodaję cukier puder i ubijam mikserem. Pod koniec dodaję kakao i przyprawę do piernika.


Krok 4 - Piernikowy torcik foto
Biszkopt kroję na trzy blaty. Nasączam wodą z nalewką wiśniową. Dolny blat smaruję kremem, konfiturą, następny blat nasączam, krem, konfitura, i ostatni blat.Boki smaruję kremem, górę także. Tort dekoruję czekoladowymi rulonami i pierniczkami.


Krok 5 - Piernikowy torcik foto
Rurki czekoladowe

Czekoladę łamię, przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Czekoladę wylewam na deskę szklaną. Odstawiam do zastygnięcia, ale nie do końca. Czekolada ma być sucha ale nie mocno twarda.
Krok 6 - Piernikowy torcik foto
Ostrym nożem zeskrobuję ruloniki.



Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 08.05.2016 00:05
wygląda obłędnie
ada.la 26.04.2016 11:07
wygląda cudnie
KORAL 04.02.2016 09:20
Świetnie wygląda i smakuje
Jagódka77 29.01.2016 11:28
same wspaniałości
stokrotka 17.01.2016 20:31
fantastyczny wypiek!!!
Stenka 02.01.2016 09:08
Aą ślinka leci
Alex_M 17.12.2015 17:07
wspaniale wygląda :)
Niebieska 03.12.2015 17:34
pyszny torcik
GOSIA18 30.11.2015 15:44
Wygląda bajecznie
halina17 30.11.2015 15:26
Dobry torcik.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat