Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe muffiny z jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Mięciutkie, puszyste, pachnące cynamonem,… ... a w środku jabłuszko, które dodaje lekkości i nutkę soczystości. .

Składniki:

Składniki suche:

mąka 1.5 szklanki
cukier puder 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
imbir 0.5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0.5 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki
sól 1 szczypta

Składniki mokre:

mleko 0.5 szklanki
jajko 1 szt.
masło roztopione 5 łyżek
jabłka 2 szt.
cukier puder do posypania 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe muffiny z jabłkami

Przygotować dwie miski, większą i mniejszą. W większej zmieszać wszystkie suche składniki, a w mniejszej dokładnie połączyć mokre.

Mokre składniki wlać do miski z suchymi i wymieszać.

Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta. Wymieszać.

Napełnić ciastem foremki na muffinki (ja użyłam papierowych) do 3/4 ich wysokości.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25–30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak