Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe knedle ze śliwką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

ziemniaki w łupinach 1 kg
mąka pszenna 200 gram
mąka ziemniaczana 100 gran
jajko 3 sztuki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 zaokrąglone łyżeczki
sól szczypta

NADZIENIE

śliwki węgierki ok 0,5 kg
orzechy laskowe

OMASTA

masło 100 gram
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
cukier trzcinowy 1 łyżka
lawenda kilka kwiatów

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe knedle ze śliwką

Kroki postępowania

1
CIASTO: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ugotowane przeciskamy przez praskę i delikatnie studzimy. Na stopnicę wykładamy mąki, przyprawę do piernika, sól, jajka oraz letnie ziemniaki. Zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Piernikowe knedle ze śliwką foto
2
. Z gotowego formujemy wałek, który dzielimy na 1 cm plastry.
Krok 2 - Piernikowe knedle ze śliwką foto
3
NADZIENIE: Śliwki myjemy i osuszamy. Gotowe nacinamy i usuwamy z nich pestki. W miejsce pestki wkładamy orzeszka laskowego.
Krok 3 - Piernikowe knedle ze śliwką foto
4
Na każdą porcje ciasta nakładamy śliwkę.
Krok 4 - Piernikowe knedle ze śliwką foto
5
Formujemy knedle. Gotowe gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu.
W trakcie jak knedle się gotują przygotowujemy omastę.
OMASTA: Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy bułkę tartą, cukier i lawendę. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Ugotowane knedle porcjujemy na talerze, polewamy omastą i podajemy.
Krok 5 - Piernikowe knedle ze śliwką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.01.2017 19:53
Super danie.
MagdalenaIC 17.12.2016 00:18
Takich jeszcze nie jadłam
Wacław 16.12.2016 20:39
bardzo apetyczne :-)
halina17 16.12.2016 19:40
pomysłowe : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak