Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowa chatka/domek
Chatka z piernika stanowi piękny, a w dodatku pachnący korzennymi przyprawami stroik na świąteczny stół. Poszczególne elementy piernikowej chatki można wyciąć z ciasta samodzielnie, skorzystać z gotowych szablonów dostępnych w Internecie lub kupić gotowe formy. Wszelkie niedoskonałości są pożądane, bo wtedy chatka z piernika wygląda uroczo! Do jej przygotowania warto zaangażować najmłodszych, którzy swoim kreatywnym spojrzeniem uczynią z pierniczkowej chatki prawdziwe dzieło sztuki.
Kroki postępowania

Schłodzone wałkujemy na grubość około 4mm (można delikatnie podsypywać mąką) i wycinamy elementy chatki i dodatkowych ozdób (szablon rysujemy sami na kartce, ale można też ściągnąć gotowy wzór).
Z reszty ciasta wałkujemy blat, do którego przykleimy naszą chatkę.
Poszczególne elementy układamy na papierze do pieczenia (uważając, aby się nie zniekształciły) i pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach (małe części pieczemy oddzielnie i krócej, większe razem i ciut dłużej). Studzimy.

Z pozostałego białka przygotowujemy lukier: białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo zaczynamy dodawać cukier puder (po max 2 łyżki!) i ubijamy do każdorazowego rozpuszczenia cukru pudru (sporo go potrzeba, aby lukier był gęsty).
Możemy dodać też sok z cytryny lub pomarańczy - dodadzą zapachu, ale lekko zmienią barwę lukru).
Wystudzone elementy domku sklejamy ze sobą lukrem na naszej podstawie, doklejamy ozdoby, dekorujemy lukrem, cukrem pudrem, kolorowymi dodatkami, itd..
Całość pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia lukru.
Ustawiamy w dowolnym miejscu domu, aby roznosił piękny, korzenny aromat :)
