pierniki chlebowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miód

    35 dkg
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • migdały

    5 dkg
  • tłuczone przyprawy-cynamon-goź

    3 łyżeczki
  • białko

    4 szt
  • chleb razowy

    80 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miód zrumienić i ciągle mieszając wsypać zmielony drobno na mąkę chleb, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać jeszcze kilka łyżek miodu. Zestawić z ognia, a gdy przestygnie, dodać białka, wymieszać i wysypać część drobno posiekanych migdałów. Formować małe okrągłe pierniczki, kłaść je następnie na blachę wyłożoną pergaminem posmarowanym masłem, po wierzchu posypać pozostałą częścią migdałów i piec w piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchareczekjeden 07.12.2011 14:44
pomysłowe
zawadka 06.05.2011 11:36
smaczne
Małgorzata72 13.04.2011 08:26
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat