Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z żurawiną i białą czekoladą

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

PIERNIK

jajko 3 szt
miód prawdziwy 1/2 szkl
cukier 1/2 szkl
olej rzepakowy 1/2 szkl
mąka pszenna 1 1/2 szkl
kakao 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
piwo ciemne 1/2 szkl

JABŁKA Z ŻURAWINĄ

żurawina świeża 250 g
jabłka (po obraniu) 250 g
cukier 1/2 szkl
sok z pomarańczy 1 szkl
skórka z pomarańczy 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki

BIAŁY KREM CZEKOLADOWY

twaróg zmielony 250 g
czekolada biała 150 g
śmietana kremowa 30% 1/2 szkl

KULKI

Ciasto: z piernika 200 g
czekolada gorzka 50 g
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z żurawiną i białą czekoladą

Kroki postępowania

1
Jajka utrzeć do białości razem cukrem, a następnie połączyć z płynnym miodem i olejem. Mąkę przesiać razem z kakao, przyprawą i spulchniaczami, a następnie utrzeć z mieszanką jajeczną. Na końcu wlać piwo i dokładnie wymieszać. Masę piernikową przełożyć do formy 23x33 z papierem do pieczenia na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec przez około 35 min. Wystudzić.
Krok 1 - Piernik z żurawiną i białą czekoladą foto
2
Żelatynę zalać połową soku z pomarańczy i odstawić do napęcznienia. Żurawinę i jabłka umieścić w garnuszku podlewając resztą soku pomarańczowego. Prażyć na małym ogniu dodając cukier i skórkę pomarańczową.
Krok 2 - Piernik z żurawiną i białą czekoladą foto
3
Kiedy owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Dodatkowo przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek z żurawiny. Wstawić ponownie na mały ogień i podgrzewając rozpuścić pomarańczową żelkę. Przed dodaniem żelatyny odłożyłam 2 łyżki masy do dekoracji.
Krok 3 - Piernik z żurawiną i białą czekoladą foto
4
Z wystudzonego piernika ściąć wyrośniętą "górkę", a resztę ciasta przekroić na dwa blaty.
Odkrojoną część (200g) rozdrobnić w palcach i połączyć z masłem oraz rozpuszczoną czekoladą. Formować w dłoniach kulki i odłożyć, aż całkowicie zastygną.
Tężącą masę jabłkowo-żurawinową wyłożyć na blat piernika i przykryć drugim, lekko dociskając.
Krok 4 - Piernik z żurawiną i białą czekoladą foto
5
Białą czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Trzepaczką rozmieszać dobrze zmielony twaróg (użyłam tego z wiaderka) i wlać czekoladę. Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej, a czekolada lekko przestudzona, ale wciąż płynna. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę twarogową.
Krok 5 - Piernik z żurawiną i białą czekoladą foto
6
Krem czekoladowy wyłożyć na wierzch piernika i ozdobić odłożoną masą owocową. Zanim stężeje powciskać w biały krem, czekoladowe kulki. Smacznego :)
Krok 6 - Piernik z żurawiną i białą czekoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 18.01.2017 20:59
Wygląda smakowicie
iskierka.ag 18.01.2017 11:51
Wspaniałe ciacho ! :)
Jagódka77 16.01.2017 20:05
jak on pięknie wygląda
benka 16.01.2017 16:39
Wspaniałe ciasto, jak wszystkie u Ciebie :)
agnieszka214 16.01.2017 16:11
Kuszace ciacho
Grazyna0211 16.01.2017 11:16
super pomysł
Babeczka35 16.01.2017 07:32
Cudownie i pysznie wygląda:)
gusia1000 16.01.2017 00:47
Pyszne jest ono.
Olga_SK 15.01.2017 22:27
Wygląda smakowicie! :)
Renataj 15.01.2017 21:11
Apetyczne ciasto:)
bogusia 82 15.01.2017 19:40
wspaniałe ciasto :)
Iwusia 15.01.2017 18:56
wspaniały pierniczek
adelajda 15.01.2017 18:51
Wygląda smakowicie
KORAL 15.01.2017 18:31
Świetne :)
Malinka 15.01.2017 18:28
Ależ rewelacyjnie apetyczne ciacho!
Renata9 15.01.2017 18:14
Ale super ciacho, aż ślinka leci :-)
Wiktoria29 15.01.2017 18:12
fajny pomysł
Konczi 15.01.2017 18:04
świetnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak