Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z żurawiną
Piernik z żurawiną to doskonały pomysł na ciasto na świąteczny stół. Ciasto zachwyca swoim korzennym aromatem podczas pieczenia, a podczas jedzenia zaskakuje słodko-kwaśnym smakiem.
Z przepisu dowiesz się:
- jak udekorować świąteczny piernik
- ile piec piernik
Gęsty sos do piernika:
1. Świeżą żurawinę zalej wodą z cukrem i ugotuj w rondlu, aż zacznie się rozpadać.
2. Odcedź i połącz z sokiem z cytryny i żurawiną Smak. Zmiksuj i wstaw do lodówki do stężenia.
Piernik:
1. Składniki podziel na mokre i suche. W jednej misce połącz wszystkie suche składniki, oprócz cukru.
2. W drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre wraz z cukrem i zmiksuj. Dodaj do suchych składników i dokładnie wymieszaj.
3. Ciasto przelej do natłuszczonej formy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 50 minut do suchego patyczka.
4. Po wystudzeniu, nałóż na ciasto sos z żurawiny i udekoruj świeżymi owocami oraz gałązkami.