Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z powidłami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 3 szklanki
jajko 3 sztuki
cukier 1 szklanka
miód płynny 1 szklanka
kawa 1 szklanka
olej 3/4 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo

powidła śliwkowe
polewa czekoladowa 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z powidłami

Kroki postępowania

1
Cukier i żółtka utrzeć do białości do utartych żółtek dodać miód, kawę oraz olej, wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika i sodą, wymieszać z płynnymi składnikami na koniec do ciasta dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Krok 1 - Piernik z powidłami  foto
2
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto, piec w temp.180 st około 60 minut
Krok 2 - Piernik z powidłami  foto
3
po upieczeniu wystudzić i przeciąć na dwa placki, następnie przełożyć je powidłami śliwkowymi, a po wierzchu polać rozpuszczoną polewą czekoladową.Piernik najlepiej smakuje po dwóch, trzech dniach.
Krok 3 - Piernik z powidłami  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.01.2015 00:17
Dobre ciasto.
Alex_M 06.01.2015 18:54
smakowity pierniczek :)
Anna133 05.01.2015 19:50
wygląda smacznie i domowo ;)
Pietruszka 05.01.2015 18:53
pyszny piernik
agnieszka214 05.01.2015 17:51
taki pierniczek mniam
Krystyna32 05.01.2015 17:35
bardzo apetyczny
cukiereczek 05.01.2015 17:00
pierniki Lubię to

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak