Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z musem gruszkowym

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto piernikowe z orzeźwiającym musem z gruszek połączone z masą śmietanową z dodatkiem mascarpone to idealny pomysł na „małe, słodkie co nieco”.

Składniki:

Ciasto piernikowe:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 0.75 szklanki
jajko 2 szt.
masło 82% 130 g
śmietana 18% 130 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki
kakao 3 łyżeczki
miód 1 duża łyż.
olej 1 duża łyż.
kasza manna 2 duże łyż.

Woda do gotowania gruszek:

gruszka 5 szt.
woda 0.5 litra
cukier 3 duże łyż.
laska cynamonu 0.5 szt.
anyż gwiazdki 1 szt.
sok z cytryny 0.5 szt.

Masa śmietanowa:

serek mascarpone 250 g
śmietanka 30% 200 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
mleko 6 łyżek
cukier puder 3 łyżki

Poncz:

kawa rozpuszczalna 2 łyżki
likier amaretto 30 ml
wrzątek 100 ml

Mus gruszkowy:

gruszka 600 g
woda 125 ml
galaretka gruszkowa 2 szt.

Dodatkowo:

czekolada mleczna 100 g
mleko 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z musem gruszkowym

Wykonanie:

1

Woda do gruszek
Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zostawić ogonki i przekroić w poziomie na dwie części. Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, dodać anyż, cynamon, cukier i zagotować. Do wrzątku dodać połówki gruszek, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie wyjąć gruszki, przełożyć do sitka żeby dokładnie odciekły.

Krok 1 - Piernik z musem gruszkowym foto
2

Ciasto piernikowe
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać śmietanę, rozpuszczone i wystudzone masło oraz miód. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej formy o średnicy 23 cm wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Na wierzchu ułożyć połówki ugotowanych gruszek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Krok 2 - Piernik z musem gruszkowym foto
3
Masa śmietanowa
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodać żelatynę rozrobioną w mleku. W drugim naczyniu na szybkich obrotach zmiksować mascarpone stopniowo dodając ubitą śmietanę. Całość dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Piernik z musem gruszkowym foto
4

Mus gruszkowy
Obrane gruszki pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 10 minut. Następnie wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i całość zblendować. Odstawić do lekkiego stężenia.

Krok 4 - Piernik z musem gruszkowym foto
5
Poncz
Kawę rozpuścić we wrzątku, wystudzić, dodać amaretto i dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Piernik z musem gruszkowym foto
6

Do formy przełożyć jeden blat ciasta, nasączyć ponczem, następnie wyłożyć połowę masy śmietanowej, wylać mus gruszkowy i wstawić do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyłożyć pozostałą ilość masy śmietanowej, przykryć ciastem, nasączyć ponczem. Na wierzchu polać rozpuszczoną w mleku mleczną czekoladą.

Krok 6 - Piernik z musem gruszkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak