Piernik z marchwi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    1/2 kg
  • mąka

    o.. 15 dkg
  • jajka

    2
  • margaryna

    2 łyżki
  • cukier

    1 szklanka
  • śmietana

    2-3 łyzki
  • przyprawa do piernika

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczoną marchew zetrzeć na drobnej tarce i odcisnąć ok. pół szklanki soku (zużyc np wypijając).Do pozostałej marchwi wbić jajka, dodać stopiony tłuszcz , śmietanę i dokładnie rozetrzeć.Następnie wsypać część mąki, utrzeć i dodawać na przemian cukier i resztę mąki stale ucierając.Dodać sodę oczyszczoną i przyprawy, wymieszać. Masę wyłożyc do grubo wysmarowanej tłuszczem iwysypanej mąką blachy. Piec w niezbyt gorącym piekarniku 160- 170 *C co najmniej 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmować z blach jak jest już zimne. Smakuje najlepiej następnego dnia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krystyna330 04.10.2013 15:15
podoba mi sie ten przepis :)
Katarzyna59 28.07.2013 11:20
bardzo smaczny
adelajda 13.06.2013 06:59
ciekawe ciasto
barbara11561 19.04.2013 11:15
świetny przepis
gusia1000 21.01.2013 15:35
Piekę podobny i jest dobry.
IZABELA29 28.10.2012 09:56
polecam
alaaa 15.10.2012 20:38
lubię to ciasto
m1monika 14.07.2012 00:09
super
Motorek 07.03.2012 09:14
fajny
ewaa 24.09.2011 14:41
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat