Piernik z dżemem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 150 g orzechów włoskich

  • 100 g suszonych moreli

  • 200 g kandyzowanych owoców

  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

  • szklanka mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • przyprawa do piernika

  • pół kostki masła

  • 50 g syropu z buraków

  • dżem morelowy

    1 słoik
  • jajka

    3 szt.
  • rum

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orzechy, morele drobno pokrój. Wymieszaj z kandyzowanymi owocami i skórką pomarańczową. Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Połowę porcji mąki dodaj do orzechów z owocami, wymieszaj. Miękkie masło utrzyj z syropem z buraków na puszystą masę. Dodawaj po kolei porcje mąki z przyprawami, po jednym jajku i rum, stale ucierając.


Dodaj mąkę z owocami i wymieszaj, ciasto przełóż do formy, wyrównaj wierzch. Piekarnik rozgrzej. Wąską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto musisz piec około 60 minut. Ciasto wystudź, zawiń w folię i odstaw na co najmniej 3 dni. Przed podaniem piernik przekrój na pół i posmaruj podgrzanym dżemem, ozdób.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat