Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z czekoladą

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 180 g
mąka żytnia 160 g
jabłka 230 g
cukier 80 g
miód 250 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4 łyżki
jaja 3 szt
mleko 250 ml
sól 1 szczypta
czekolada 200 g
masło 50 g
śmietana kremowa % lub % 100 g
miód 2 łyżki
dżem truskawkowy 300 g
sok z cytryny 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z czekoladą

Piernik: Jabłka zetrzeć na grubej tarce. W rondelku roztopić masło, cukier i miód. Zdjąć z ognia i odstawić. W misce połączyć mąki, sodę, sól i przyprawę do piernika. Do tego dodać roztopione masło, jabłka, jaja i mleko. Utrzeć na gładką masę. Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem o średnicy ok. 24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 160*C przez około 1 godzinę i 15-30 min. Gdy przestygnie przekroić na dwie równe części.
Dżem wymieszać z sokiem z cytryny. Posmarować jedną część ciasta, a drugą połową ją przykryć.
Polewa: Masło, śmietankę i miód podgrzewać w rondlu ok. 2-3 minuty ciągle mieszając. Dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się dobrze rozpuści. Zdjąć z ognia i poczekać aż lekko przestygnie. Równomiernie polać piernik i udekorować według uznania. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 12.07.2013 21:49
smaczne ciasto
IwonaKa 16.06.2013 22:02
ale pięknie ozdobiony,pyszny piernik
EWI 29.12.2012 17:19
rewelacja
Monika111 29.12.2012 16:27
Smaczne bardzo! I jak ładnie się prezentuje :)
Magula 29.12.2012 15:57
pięknie wygląda
eMMe 29.12.2012 15:42
super przepis:) a do tego pięknie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak