Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z bakaliami mojej mamy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 80 dkg
miód sztuczny 50 dkg
cukier kryształ 50 dkg
mleko 1 szklanka
jajko 4
masło 5 dkg
Soda oczyszczona Prymat 1 płaska łyżeczka
sól szczypta
orzechy
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z bakaliami mojej mamy

Kroki postępowania

1
Mleko wlać do garnka, dodać miód, cukier, i masło, rozpuścić. Dodać przyprawy korzenne , wystudzić.
Krok 1 - Piernik z bakaliami  mojej mamy foto
2
Dodać ubita piane z białek, utarte żółtka , mąkę i pozostałe składniki oprócz bakalii. Wymieszać
Krok 2 - Piernik z bakaliami  mojej mamy foto
3
Dodać rodzynki i orzechy. Wymieszać. Ciasto rozprowadzić w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny.
Krok 3 - Piernik z bakaliami  mojej mamy foto
4
Tak upieczony piernik można trzymać w lodówce ok 1 miesiąca i jest dobry.
Krok 4 - Piernik z bakaliami  mojej mamy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 28.12.2012 20:06
super piernik
babajaga1969 28.12.2012 20:00
pyszniutki :)
pajbek 27.12.2012 13:09
Super
Mysiunia 27.12.2012 12:54
bardzo apetyczny :) Dobrze, że można go długo przechowywać:)
Goya 27.12.2012 11:57
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak