Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIERNIK STAROPOLSKI TRADYCYJNY

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 500 gram
cukier 1,5 szklanki
masło 250 gram
mąka 1000 gram
jaja 3 szt
mleko 0,5 szklanki
sól 0,5 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 szt
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: PIERNIK STAROPOLSKI TRADYCYJNY

Miód, cukier i masło rozpuszczamy w garnku, ciągle mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Zostawiamy do przestygnięcia. Do masy dodajemy na przemian jajka, przesianą mąkę z solą, przyprawę do pierników i sodę rozpuszczoną w mleku. Starannie wszystko mieszamy. Ciasto przekładamy do kamiennego albo emaliowanego naczynia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5-6 tygodni w chłodne miejsce. Pieczemy na tydzień przed świętami. Ciasto możemy piec w keksówkach, lub 2-3 placki w dużej blaszce (czas pieczenia to ok. 15-20 min. w zależności od grubości i wielkości). Po upieczeniu i przestygnięciu przekładamy go ciepłymi powidłami śliwkowymi (można również dodać do powideł bakalie). Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy i czekamy do świąt, aż skruszeje. Piernik polewamy czekoladą albo lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Elżbieta17 12.11.2012 16:58
zapachniało świętami:)
Habibi 12.11.2012 11:43
Z tego powyższego przepisu wychodzi rewelacyjny :) Ja sobie go przerobiłam, metodą prób i błędów (których sporo było) na swój własny ;) Ale warto było próbować:)
Habibi 12.11.2012 11:39
http://kuchennawyspasmakow.blogspot.com/2011/10/piernik-staropolski-swiateczny.html
agam26 12.11.2012 11:25
mniam
KasiaK90 12.11.2012 11:15
lubię pierniki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak