Przepis i sposób przygotowania na: Piernik staropolski z masą grysikową
Piernik z masą grysikową świetnie sprawdzi się jako świąteczny deser. Dodatek masy grysikowej może okazać się zaskoczeniem dla gości, ale nada piernikowi delikatnego smaku i konsystencji. Ci, którzy go spróbują zapewne pomyślą, że piernik jest przełożony budyniem, a nie doskonale znany im z dzieciństwa grysikiem.
1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód, cukier i przyprawy do piernika. Podgrzewamy na małym ogniu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i odstawiamy do ostudzenia.
2. Do przestudzonego masła dodajemy przesianą mąkę, sodę, mleko, jajka i odrobinę soli. Całość miksujemy mikserem aż masa będzie dobrze wyrobiona. Ciasto po wyrobieniu jest dość luźne, ale później zmieni swoją konsystencję.
3. Ciasto przekładamy do szklanego naczynia owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy do lodówki 6 tygodni. Po tym czasie ciasto wałkujemy na 3 blaty o grubość 0,5 cm podsypując mąką. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 36x24 wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.
4. Każdy blat ciasta pieczemy przez 20-25 minut i studzimy.
5. Upieczone blaty owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni, aż zmiękną.
6. Po tym czasie każdy blat przecinamy na pół.
Masa grysikowa:
1. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a do pozostałego mleka wsypujemy kaszę, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka.
2. Gotujemy około 5 minut mieszając aby kasza się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Zimną kaszę ucieramy z masłem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Każdy blat ciasta przekładamy najpierw masą grysikową, przykrywamy ciastem piernikowym i powidłami. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Masło roztapiamy dodajemy cukier, kakao i mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Piernik polewamy polewą czekoladową i dekorujemy srebrnymi perełkami.