Piernik śliwkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dżem śliwkowy

    1/2 kg
  • jajko

    3
  • cukier

    1 szkl
  • mąka

    3 szkl
  • oliwa

    3/4 szkl
  • kakao

    4 łyżki
  • powidła śliwkowe

  • czekolada deserowa

    10 dkg
  • posypka do ciast

  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka roztrzepujemy. Do roztrzepanych jajek dodajemy cukier i dżem śliwkowy. Dokładnie ucieramy robotem kuchennym. Do garnuszka wlewamy oliwę, dodajemy do niej kakao i mieszamy, aby dokładnie się połączyło. Wymieszane dodajemy do robionej masy i dalej ucieramy. Na końcu mieszając łyżką drewnianą dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawą i sodą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 45 min. Wyciągamy i zostawiamy, aby ciasto wystygło. Zimne kroimy na 3 części i przekładamy powidłami. Na wierzch polewamy roztopioną, ale zimną czekoladą i posypujemy posypką dekoracyjną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Danka 04.02.2014 17:45
szybki przepis, taki lubię
mirosława4 17.11.2013 18:51
smakowity teraz na czasie
Malgorzata549 11.11.2013 08:30
fajny przepis
krystyna330 16.09.2013 19:22
pyszne danie
Wacław 18.08.2013 13:03
na pewno smaczny był !
ankaryba 19.07.2013 10:20
pyszny piernik!!!
EmciaPichci 26.06.2013 10:21
musi być pyszny!
olkaaa 30.05.2013 09:48
rewelacyjny przepis
barbara11561 18.05.2013 12:18
Ja do piernika dodaje jeszcze miód.Na pewno pyszny:)
chrupnij-sobie.pl 05.04.2013 10:42
uwielbiam piernik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat