Piernik przekładany dżemem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • miód

    200 gram
  • masło

    125 gram
  • jaja

    3 sztuki
  • śmietana

    3 łyżki
  • przyprawa do piernika

    1,5 łyżki
  • kakao

    1,5 łóżki
  • dżem

    1 słoik
  • polewa czekoladowa

    1 sztuka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku, porcjami miód, śmietanę i mąkę wymieszaną z sodą, przyprawami i kakao. Do ciasta dodać delikatnie ubite białka. Całość wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Piec w temperaturze 170 stopni ok 1 h. Wystudzony piernik przekroić wzdłuż na 2 części, posmarować dżemem. Polać polewą czekoladową. Można posypać wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
janek64 31.05.2012 12:53
Jak ja lubię pierniki :)
magduś83 29.08.2011 23:28
taki lubię:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat