Piernik przekładany

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 szt
  • cukier

    1/2 szklanki
  • miód sztuczny

    1/2 szklaanki
  • olej

    1 szklanka
  • mąka krupczatka

    2 szklanki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • śmietana łaciata

    0,5 l
  • herbatniki

    1 opakowanie
  • żelatyna

  • cappuccino

    1 łyżki
  • herbata

    1 szklanka
  • przyprawa do piernika

    1 szt
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

4 białka ubić na sztywno, dodać cukier na koniec żółtka, olej, miód i herbatę. Mąkę krupczatkę, mąkę pszenną, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i kakao dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać mąkę do ubitych białek i dokładnie wymieszać. Całość wylać na blaszkę i piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut. Po upieczeniu ciasto przekroić i wystudzić.

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, dolać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Do jednej połowy dołożyć kawę cappuccino, a drugą zostawić czystą.

Przełożenia: połowa ciasta - masa cappuccino - herbatniki - masa biała - druga część ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 07.04.2013 11:15
jest najlepszy
dorotka0000025 03.05.2012 16:12
wyglada pysznie
dorotka0000025 13.04.2012 16:16
super ciacho
Grazyna0211 10.12.2011 10:06
pyszne ciasto
ziutula 06.12.2011 20:05
lubię taki piernik
Ewelina38 28.10.2011 21:09
rewelacyjny placuszek
m1monika 28.10.2011 00:13
super
wiola28a 06.10.2011 20:02
uwielbiam PIERNIKI
wiola28a 06.10.2011 20:02
uwielbiam PIERNIKI
owca441 04.10.2011 20:13
pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat