Piernik pomarańczowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    21 dag
  • cukier

    21 dag
  • cukier puder

    20 dag
  • mąka

    13 dag
  • mąka ziemniaczana

    13 dag
  • jajka

    4
  • pomarańcze

    2
  • kakao

    2 płaskie łyżeczki
  • cynamon

    1 płska łyżeczka
  • kardamon

    szczypta
  • gałka muszkatołowa

    szczypta
  • proszek do pieczenia

    1 płaska łyżeczka
  • orzechy laskowe

    15 mielone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozetrzeć cukier z 20 dag masła(po1 łyżeczce cukru i masła zostawić), dodać jajka.Połączyć mąki z proszkiem do pieczenia.Dodać do tłuszczu.Wsypać kakao , przyprawy i mielone orzechy.Wymieszać.Wylać do keksówki i piec 1 godzinę i 15 minut w temp 175 stopni.Po 15 minutach pieczenia ciasto naciąć wzdłuż i dalej piec.
Pomarańcze sparzyć zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.Upieczone ciasto ponakłuwać patyczkiem, nasączyć sokiem pomarańczowym.Pozostawić w formie 10 min.
Resztę tłuszczu rozgrzać w garnku, roztopić w nim cukier i wsypać skórke z pomarańczy.Ciągle mieszając chwile podgotować.Wyjąć i ostudzić.Cukier puder rozetrzeć z 3 łyżkami gorącej wody.Lukrem posmarować ciasto i posypać skórką z pomarańczy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat