Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
masło
21 dag -
cukier
21 dag -
cukier puder
20 dag -
mąka
13 dag -
mąka ziemniaczana
13 dag -
jajko
4 -
pomarańcze
2 -
kakao
2 płaskie łyżeczki -
cynamon
1 płska łyżeczka -
kardamon
szczypta -
gałka muszkatołowa
szczypta -
proszek do pieczenia
1 płaska łyżeczka -
orzechy laskowe
15 mielone
Przepis i sposób przygotowania Piernik pomarańczowy
Pomarańcze sparzyć zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.Upieczone ciasto ponakłuwać patyczkiem, nasączyć sokiem pomarańczowym.Pozostawić w formie 10 min.
Resztę tłuszczu rozgrzać w garnku, roztopić w nim cukier i wsypać skórke z pomarańczy.Ciągle mieszając chwile podgotować.Wyjąć i ostudzić.Cukier puder rozetrzeć z 3 łyżkami gorącej wody.Lukrem posmarować ciasto i posypać skórką z pomarańczy.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się