Piernik piwny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    15 dag
  • jaja

    5 szt
  • cukier

    30 dag
  • miód

    35 dag
  • mąka

    75 dag
  • piwo

    1 szklanka
  • bakalie

    20 dag
  • Soda oczyszczona Prymat

    3 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 torebka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę roztopić i wymieszać z cukrem. Jajka zmiksować, dodać płynny miód, wystudzoną margarynę, piwo i wymieszać. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika oraz bakalie. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Dużą formę posmarować tłuszczem i wylać piernikowe ciasto. Piec w temp. 180 stopni około 50 minut. Po wystudzeniu można ciasto przełożyć marmolada.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina38 01.01.2013 16:56
a ja uwielbiam i pierniki i chłodniki .... ;)
Motorek 13.05.2012 11:10
pycha
Iwona51 22.11.2011 09:18
super
Monika193 11.11.2010 16:05
oczywiście miałam na myśli piernik, nie chłodnik
Monika193 10.11.2010 07:49
mój mąż nie przepada za chłodnikiem, ale na taki na pewno by się skusił

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat