Piernik na zsiadłym mleku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • cukier

    30 dkg
  • masło

    10 dkg
  • jajka

    4
  • zsiadłe mleko

    1 szklanka
  • łyżka zmielonego cynamonu

  • i gożdzików

  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1 czubatą łyżkę cukru upalić na karmel , wlać pół szklanki gorącej wody , rozpuścić. Dodać cukier i tłuszcz , podgrzać do upłynnienia masy, dodać korzenie , przestudzić. Następnie wbić żółtka i rozmieszać. Dodawać po trochęmąkę , sodę i zsiadłe mleko, ciągle ucierając. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać parę łyżek zsiadłego mleka. Na końcu wymieszać z ubitą pianą.Gotowe ciasto wkładać do keksówek, piec w niezbyt gorącym piekarniku 160*C ok. 1 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 28.07.2013 20:32
Ciekawy przepis :)
Łukasz15 14.06.2013 12:28
Ciekawy pomysł
Bernadeta1 19.03.2013 00:33
bardzo fajny przepis
traktorek 23.07.2012 21:23
a to ci piernik
gacopierz23 01.08.2011 17:48
fajny przepis
barbara11561 20.06.2011 08:30
Ciekawy przepis,tak jeszcze nie piekłam piernika:)
anemon 16.06.2011 07:43
Bardzo lubię pierniki, ale na zsiadłym mleku jeszcze nie robiłam. Warto to zmienić.
kuklik 14.06.2011 16:38
ciekawe jak smakuje
eli_555 30.03.2011 22:11
Ze zsiadłym mlekiem jeszcze nie robiłam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat