Piernik dojrzewający 5 dni.

Piernik dojrzewający 5 dni.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto.

  • cukier

    1 szklanka
  • jajko

    3 sztuki
  • miód

    20 dag
  • margaryna

    1/2 sztuki
  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 op.

Dodatkowo

  • marmolada

    1 słoik
  • Polewa:

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Piernik dojrzewający 5 dni.

Do garnka przełożyć miód, dodać margarynę i przyprawę korzenną, postawić na gazie i rozpuścić, a następnie ostudzić.
Jajka ubić z cukrem na kogel-mogel.Dodać do nich pozostałe składniki ciasta wraz z rozpuszczoną z miodem margaryną, dokładnie wymieszać i odstawić ciasto na 5 dni w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto podzielić na 5 równych części.stolnicę lub pergamin oprószyć mąką,wałkować każdy placek oddzielnie i piec ok.10-15 minut w tem 180 stopni C.
Upieczone placki ostudzić,posmarować marmoladą, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na co najmniej dwa dni.
Po tym czasie piernik polać rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Alex_M 10.04.2015 20:26
pyszne ciacho :)
IZABELA29 24.03.2015 10:18
wypróbuję przepis
Bernadeta1 23.03.2015 17:59
muszę kiedyś taki upiec bo kusi smakiem i wyglądem
Grazyna0211 23.03.2015 17:54
pyszny piernik
Czyki 23.03.2015 17:15
Benia ale mi zapachniało tym piernikiem:)
Mama niejadka 23.03.2015 16:45
Super ciacho
Janina 23.03.2015 16:41
Pyszne ciasto;)
gosia1988 23.03.2015 16:11
ale bym zjadła kawałek takiego piernika

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat