Piernik dojrzewający 5 dni.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto.

  • cukier

    1 szklanka
  • jajko

    3 sztuki
  • miód

    20 dag
  • margaryna

    1/2 sztuki
  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 op.

Dodatkowo

  • marmolada

    1 słoik
  • Polewa:

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka przełożyć miód, dodać margarynę i przyprawę korzenną, postawić na gazie i rozpuścić, a następnie ostudzić.
Jajka ubić z cukrem na kogel-mogel.Dodać do nich pozostałe składniki ciasta wraz z rozpuszczoną z miodem margaryną, dokładnie wymieszać i odstawić ciasto na 5 dni w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto podzielić na 5 równych części.stolnicę lub pergamin oprószyć mąką,wałkować każdy placek oddzielnie i piec ok.10-15 minut w tem 180 stopni C.
Upieczone placki ostudzić,posmarować marmoladą, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na co najmniej dwa dni.
Po tym czasie piernik polać rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 10.04.2015 20:26
pyszne ciacho :)
IZABELA29 24.03.2015 10:18
wypróbuję przepis
Bernadeta1 23.03.2015 17:59
muszę kiedyś taki upiec bo kusi smakiem i wyglądem
Grazyna0211 23.03.2015 17:54
pyszny piernik
Czyki 23.03.2015 17:15
Benia ale mi zapachniało tym piernikiem:)
Mama niejadka 23.03.2015 16:45
Super ciacho
Janina 23.03.2015 16:41
Pyszne ciasto;)
gosia1988 23.03.2015 16:11
ale bym zjadła kawałek takiego piernika

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat