Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik dojrzewający 5 dni.

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto.

cukier 1 szklanka
jajko 3 sztuki
miód 20 dag
margaryna 1/2 sztuki
mąka pszenna 1/2 kg
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 op.

Dodatkowo

marmolada 1 słoik
Polewa: wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik dojrzewający 5 dni.

Do garnka przełożyć miód, dodać margarynę i przyprawę korzenną, postawić na gazie i rozpuścić, a następnie ostudzić.
Jajka ubić z cukrem na kogel-mogel.Dodać do nich pozostałe składniki ciasta wraz z rozpuszczoną z miodem margaryną, dokładnie wymieszać i odstawić ciasto na 5 dni w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto podzielić na 5 równych części.stolnicę lub pergamin oprószyć mąką,wałkować każdy placek oddzielnie i piec ok.10-15 minut w tem 180 stopni C.
Upieczone placki ostudzić,posmarować marmoladą, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na co najmniej dwa dni.
Po tym czasie piernik polać rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 10.04.2015 20:26
pyszne ciacho :)
IZABELA29 24.03.2015 10:18
wypróbuję przepis
Bernadeta1 23.03.2015 17:59
muszę kiedyś taki upiec bo kusi smakiem i wyglądem
Grazyna0211 23.03.2015 17:54
pyszny piernik
Czyki 23.03.2015 17:15
Benia ale mi zapachniało tym piernikiem:)
Mama niejadka 23.03.2015 16:45
Super ciacho
Janina 23.03.2015 16:41
Pyszne ciasto;)
gosia1988 23.03.2015 16:11
ale bym zjadła kawałek takiego piernika

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak