Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
kakao 6 łyżek
cukier 1,5 szklanki
jajko 5 sztuk
mleko 1 szklanka
mąka 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik

Kroki postępowania

1
Do garnka daj: kostkę margaryny, 6 łyżek kakao, 1.5 szklanki cukru, 7 łyżek wody. Zagotować cały czas mieszając. Od zagotowania na małym ogniu gotować ok 2 minuty. Odlać około 0.5 szklanki na polewę.
Krok 1 - Piernik foto
2
5 białek ubić mikserem.
Krok 2 - Piernik foto
3
5 żółtek rozmieszać.
Krok 3 - Piernik foto
4
Do wystudzonego kakao dodać żółtka, 1 szklankę mleka, 2.5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszać mikserem. Na koniec dodać białka.
Krok 4 - Piernik foto
5
Blaszkę wysmarować margaryną. Można też zamiast margaryny na blaszkę dać papier do pieczenia.
Krok 5 - Piernik foto
6
Piec 1 godzinę. Po wystudzeniu (gdy ciasto będzie jeszcze trochę ciepłe), rozgrzać polewę, którą wcześniej się odstawiło i polać nią piernika.
Krok 6 - Piernik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 29.12.2013 00:51
bardzo smaczny
Konczi 09.11.2013 20:23
ooo tak piernik taki wkrótce będzie królował

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak