Piernik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miód

    25 dkg
  • cukier

    20 dkg
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • masło

    15 dkg
  • jajko

    4 szt
  • mleko

    1/4 szkl
  • mąka

    1/2 kg
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miód , cukier, masło, sodę, szklankę mąki, dajemy do dużego rondla, wstawiamy na mały ogień, cały czas mieszamy aż przybierze brązowy kolor, zestawiamy z ognia, wymieszać z mlekiem, odstawiamy do wystudzenia, po wystygnięciu dodajemy żółtka, przyprawę i obsypujemy mąką, dokładnie wymieszać, następnie wykładamy do formy, i pieczemy ok, 1 godziny, . Po upieczeniu ciasto wystudzić, przekroić na pół, posmarować powidłami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 12.01.2013 00:37
Pycha
Łukasz15 10.01.2013 14:01
Lubię
Seba 20.12.2012 11:57
pycha
Aneta41 25.08.2012 18:33
takie szybkie ciasta lubię piec

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat