Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 25 dkg
cukier 20 dkg
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
masło 15 dkg
jajko 4 szt
mleko 1/4 szkl
mąka 1/2 kg
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik

Miód , cukier, masło, sodę, szklankę mąki, dajemy do dużego rondla, wstawiamy na mały ogień, cały czas mieszamy aż przybierze brązowy kolor, zestawiamy z ognia, wymieszać z mlekiem, odstawiamy do wystudzenia, po wystygnięciu dodajemy żółtka, przyprawę i obsypujemy mąką, dokładnie wymieszać, następnie wykładamy do formy, i pieczemy ok, 1 godziny, . Po upieczeniu ciasto wystudzić, przekroić na pół, posmarować powidłami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 12.01.2013 00:37
Pycha
Łukasz15 10.01.2013 14:01
Lubię
Seba 20.12.2012 11:57
pycha
Aneta41 25.08.2012 18:33
takie szybkie ciasta lubię piec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak