Piernik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • jajko

    3 szt
  • miód sztuczny

    0,5 słoik
  • woda

    1 szklanka
  • margaryna

    0,5 kostka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżka
  • armoat

    do smaku
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/4 szklanki cukru upalić na karmel, wlać szklankę wody, zagotować, dodać miód. Ostudzić. Margarynę utrzeć z pozostałym cukrem i żółtkami jajek. Do tego wlewamy ostudzony karmel. Następnie dodajemy mąkę, sodę, przyprawę oraz ubite białka.
Piec w temp. 190-200st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 28.12.2011 16:39
uwielbiam pierniki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat