Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki świąteczne

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
margaryna kostka 200 gram
miód 1 szklanka
cukier puder 1.5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
cynamon 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki świąteczne

W garnku rozpuścić margarynę,miód i cukier i jak chcemy to kakao(nie doprowadzić do wrzenia)
Odstawić do wystudzenia.
Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika,cynamonem i rozpuszczoną w małej ilości wody sodą.
Dodać jajka i wymieszać.
Zagnieść z wystudzoną margaryną z miodem.
Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać pierniczki.
Piec w 180 stopniach 7-10 minut w zależności od grubości.
Pierniczki na początku są twardawe i chrupiące,jak chcemy żeby takie pozostały zamykamy je w szczelnym pojemniku,
jak chcemy żeby zmiękły zostawiamy odkryte.
Lukrujemy i dekorujemy wedle uznania.
SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 06.08.2013 22:09
szybkie i smaczne pierniczki świąteczne:-)
gosia56 16.01.2013 18:26
napewno pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak