Pierniczki katarzynki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    800 g
  • cukier

    1 szklanka
  • miód

    250 g
  • jajka

    3
  • margaryna

    3 łyżki
  • smalec

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2/3 łyżeczki
  • Napar z kawy

    1/4 szklanki
  • mleko

    2-3 łyżki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • Soda oczyszczona Prymat

    2/3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sodę, amoniak i proszek do pieczenia rozpuścić w ok 2-3 łyżkach zimnego mleka.
Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawami.
Karmel: 100g cukru wsypać na małą patelnię i postawić na palniku (po rozgrzaniu skręcić) i po chwili ostrożnie mieszać, aż do rozpuszczenia, następnie przypalić (ale mieszać, by się nie spaliło! i nie wykipiało!) do wymaganego przypalenia. Odstawić i zalać zimną kawą (uwaga! będzie pryskać!). W razie całkowitego rozpuszczenia w kawie podgrzać z karmelem na patelni i dodać do tłuszczu.
Tłuszcz (margarynę i smalec) zagotować wraz z miodem i karmelem.
Jajka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym ubić na lekką pianę. 2/3 mąki z przyprawami, zaparzyć gorącym tłuszczem (wymieszanym z karmelem i miodem). Dobrze wszystko połączyć i wyrabiać. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę i gdy ciasto już trochę przestygnie, dodać ubite jajka z cukrem i ciągle wyrabiać. Do schłodzonego już ciasta dodać środki spulchniające. Pozostawić na ok. dobę (ale nie w zimnym miejscu) i następnie wyrabiać, wałkować i wykrawać pierniki.
Piec ok. 7-10 minut w zależności od grubości. Dobrze jest wstawiać do piekarnika o niższej (160˚C) temperaturze, a na ostatnie 2 minuty zwiększyć do 210˚C.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smile 29.04.2012 14:29
smaczne ;)
Renata22 27.02.2012 18:57
najbardziej lubie własnie takie z polewą ;)
jeanette_v 21.02.2012 18:28
Ja Ciebie co za smakołyki...
Teresa19 26.06.2011 08:17
piękne te twoje cudeńka
marzencia2007 04.06.2011 12:08
super ;]
Magdalena1110 06.05.2011 07:24
pycha
haniaa 09.11.2010 11:27
Aa.... przepis jest tak na ok. 80 sztuk standardowych pierniczków, Są miękkie od początku, więci nie wymagają \"leżakowania\" do kruchości ale ze spokojem mogą leżeć nawet 3 tygodnie i dłużej.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat