Pierniczki bakaliowe dojrzewające

Pierniczki bakaliowe dojrzewające

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miód sztuczny

    450 g
  • melasa

    1/2 szkl.
  • masło

    125 g
  • smalec

    50 g
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    60 g
  • Soda oczyszczona Prymat

    płaska łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    2
  • śmietana

    1/4 szkl.
  • orzechy włoskie

    50 g
  • migdały

    50 g
  • rodzynki

    50 g
  • daktyle

    50 g
  • mąka pszenna

    300 g
  • mąka

    150 g żytnia
  • sól

    duża szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pierniczki bakaliowe dojrzewające

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierniczki bakaliowe dojrzewające foto
Orzechy, migdały, daktyle i rodzynki zmiksować na kaszkę.
Krok 2 - Pierniczki bakaliowe dojrzewające foto
Miód połączyć z melasą.
Krok 3 - Pierniczki bakaliowe dojrzewające foto
Stopić masło i smalec, połączyć z miodem i melasą, domieszać roztrzepane jajka i przyprawę do piernika.
Krok 4 - Pierniczki bakaliowe dojrzewające foto
Obie mąki połaczyć z dużą szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i sodą - wlać mokre składniki.
Krok 5 - Pierniczki bakaliowe dojrzewające foto
Mikserem sprawnie wymieszać ciasto.
Krok 6 - Pierniczki bakaliowe dojrzewające foto
Dosypać zmielone bakalie i szybko zmiksować.
Krok 7 - Pierniczki bakaliowe dojrzewające foto
Półpłynne ciasto przelać do zamykanego szczelnie pojemnika i wstawić do lodówki na minimum 7-10 dni. Można jednak przechowywać je w chłodzie nawet kilka miesięcy. Ciasto po kilku dniach tężeje i przestaje być lejące.
Krok 8 - Pierniczki bakaliowe dojrzewające foto
Porcje ciasta rozwałkować na 5-7mm, foremkami wyciąć pierniczki i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia w odległości 2cm.
Krok 9 - Pierniczki bakaliowe dojrzewające foto
Piec 10-12 minut w temp.190*C. Studzić na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

barbara11561 23.01.2014 12:01
moje się już niestety skończyły,została jedna gwiazda betlejemska:)
jolanta53 16.01.2014 12:07
ja bym się nim zaopiekowała, skoro nie było chętnych ;-)
Habibi 06.01.2014 12:39
A łoś jest taki duży, że nie było na niego chętnych ;)
Alex_M 06.01.2014 11:42
nie przepadam za pierniczkami, ale Twojego łosia chętnie bym spróbowała ;)
Poison1988 04.01.2014 21:59
prezentują się bardzo apetycznie :) pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat