Pierniczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    50 dag
  • miodu prawdziwego

    10 dag
  • miodu sztucznego

    10 dag
  • cukru pudru

    20 dag
  • margaryny

    12 dag
  • jajo

    1 szt
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy z sodą tworząc górę. We głębienie wlewamy rozpuszczony miód,dodajemy przyprawy do piernika,cukier puder, tłuszcz,jajko.Zagniatamy i wyrabiamy aż ciasto będzie lśniące. Formujemy kulę. Odkrawamy z niej część i wałkujemy na grubość pół centymetra. Za pomocą foremek wykrawamy różne kształty pierniczków.
Surowe pierniczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp 190 stopni przez około 10 minut.Gotowe pierniczki lukrujemy i ozdabiamy.Przechowujemy w słoju lub szczelnie zamkniętym metalowym pojemniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ZEWA 13.01.2014 09:10
jakie kolorowe te pierniczki
tomek18 26.01.2012 08:22
pyszne i pi?kne
bercik1 30.09.2011 23:56
Zapachniało korzeniami :)
Juleczka20 08.04.2011 08:17
super
IlonaAlbertos 12.01.2011 23:52
Kolorowe, w sam raz na choinkę :)
MAR3STA 30.12.2010 18:54
jakie śliczne, az ślinka cieknie
iknkirke 25.12.2010 13:31
pycha
Tomek16 06.12.2010 11:14
warto zrobić w sam raz na święta
katarzyna124 03.12.2010 14:22
Mój synek byłby wniebowzięty gdyby takie zobaczył:)
Pyza 01.12.2010 09:21
Wyglądają super dzieci będą miały wspaniałą zabawę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat