pierniczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • miód

    1 łyżka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • drożdże świeże

    25 gram
  • masło

    40 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem sodą i przyprawą do piernika.

Miód podgrzać z masłem do rozpuszczenia dodać do tego drożdże posypać łyżką mąki i zostawić do wyrośnięcia.

Do suchych składników dodać płynne i jajko wyrobić ciasto i rozwałkować na ulubioną grubość.

Wycinać kształty. Posmarować je rozmąconym jajkiem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 190 stopniach

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat