Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszne pierniczki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj polecam pierniczki, które każdego roku przygotowuję dla mojej rodzinki. Pierniczki o wielu twarzach, jedno ciasto a wiele możliwości dekorowania. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet kilka tygodni.

Składniki:

składniki;

mąka 2 szklanki
cukier 0.5 szklanki
masło 82% 1 duża łyż.
miód płynny 2 duże łyż.
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
goździki mielone 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki
kakao 2 duże łyż.
jajko 2 szt.

Dodatkowo:

orzechy arachidowe 15 szt.
kolorowa posypka 3 duże łyż.
wiórki kokosowe 3 duże łyż.
polewa czekoladowa 0.5 szklanki

Porada

Takie ciasteczka możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku kilka tygodni.

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne pierniczki

Miód rozpuścić, wlać gorący do przesianej mąki, łyżką wyrobić ciasto.
Dodać cukier,przyprawy sodę i kakao, a gdy masa lekko przestygnie dodać masło i jajko. Wyrobić ciasto ręką aż będzie gładkie.
Na podsypanej stolnicy rozwałkować gotowe ciasto.
Z ciasta wykroić foremkami pierniczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować rozmąconym jajkiem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 15 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczki polać polewą czekoladową, kilka posypać wiórkami kokosowymi, kilka kolorową posypką i kilka orzechami arachidowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:00
Zawsze dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak