Pierniczki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj polecam pierniczki, które każdego roku przygotowuję dla mojej rodzinki. Pierniczki o wielu twarzach, jedno ciasto a wiele możliwości dekorowania. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet kilka tygodni.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki;

  • mąka

    2 szklanki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • masło 82%

    1 duża łyż.
  • miód płynny

    2 duże łyż.
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • goździki mielone

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • kakao

    2 duże łyż.
  • jajko

    2 szt.

Dodatkowo:

  • orzechy arachidowe

    15 szt.
  • kolorowa posypka

    3 duże łyż.
  • wiórki kokosowe

    3 duże łyż.
  • polewa czekoladowa

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miód rozpuścić, wlać gorący do przesianej mąki, łyżką wyrobić ciasto.
Dodać cukier,przyprawy sodę i kakao, a gdy masa lekko przestygnie dodać masło i jajko. Wyrobić ciasto ręką aż będzie gładkie.
Na podsypanej stolnicy rozwałkować gotowe ciasto.
Z ciasta wykroić foremkami pierniczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować rozmąconym jajkiem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 15 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczki polać polewą czekoladową, kilka posypać wiórkami kokosowymi, kilka kolorową posypką i kilka orzechami arachidowymi.

Bożena Matuszczyk
Takie ciasteczka możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku kilka tygodni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 19:00
Zawsze dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat