Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierekaczewnik z białym serem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
jajko 2
masło roztopione 150 g
cukier kryształ 4 łyżki
śmietana osiemnaście proc 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
woda ile (przegotowana, wystudzona)
ser biały 500 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierekaczewnik z białym serem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do miski.
Krok 1 - Pierekaczewnik  z  białym serem foto
2
Dodajemy jajka i wlewamy wodę .
Wyrabiamy tak i wlewamy tyle wody by ciasto był zwięzłe, a zarazem elastyczne.


Ten kto robi makaron nie powinien mieć z tym problemu.
Krok 2 - Pierekaczewnik  z  białym serem foto
3
Wyrobione ciasto dzielimy na 4 kawałki.
Krok 3 - Pierekaczewnik  z  białym serem foto
4
Ser łączymy ze śmietaną ,cukrem i sokiem z cytryny. Energicznie mieszamy.
Krok 4 - Pierekaczewnik  z  białym serem foto
5
Ciasto wałkujemy na cienkie placki podsypując mąką .
Krok 5 - Pierekaczewnik  z  białym serem foto
6
Masło roztapiamy.
Krok 6 - Pierekaczewnik  z  białym serem foto
7
Jeden płat ciasta kładziemy na stolnice ,smarujemy masłem ,przykrywamy drugim płatem.
Wałkujemy ,składamy w pół ,smarujemy znów masłem i przykrywamy 3 płatem ciasta.
Wałkujemy ,składamy w pół i przykrywamy 4 kawałkiem ciasta.
Wałkujemy na prostokąt o wymiarach 50 x 40 cm .
Krok 7 - Pierekaczewnik  z  białym serem foto
8
Na ciasto wykładamy masę serową .
Krok 8 - Pierekaczewnik  z  białym serem foto
9
Zwijamy ściśle w rulon.
Krok 9 - Pierekaczewnik  z  białym serem foto
10
Skręcamy ściśle ciasto - rulon w ślimaka.
Przekładamy do wysmarowanej tortownicy. Smarujemy pozostałą margaryną .
Krok 10 - Pierekaczewnik  z  białym serem foto
11
Pieczemy 70 minut w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku.
Kroimy ,gdy wystygnie.
Krok 11 - Pierekaczewnik  z  białym serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 14.06.2014 11:21
dla mnie nowość,na pewno pyszny deser
romanrafal
romanrafal 04.04.2014 16:42
świetne jak wszystkie twoje wypieki
Dorota59 23.11.2013 15:54
wow, znakomite
Grazyna0211 19.11.2013 11:38
już od dawna się zbieram żeby upiec pierekaczewnik i nic z tego nie wychodzi trzeba się będzie w końcu zmobilizować a ten wygląda świetnie
misia53 16.04.2013 00:53
fantastyczne ciasto
borgia 01.04.2013 10:38
Cudo. Mam nadzieję, że mi wyjdzie chociaż trochę podobnie.
reniatka 26.03.2013 11:26
cos wspaniałego
Wacław 14.03.2013 11:33
smaczny deser,ciekawa nazwa !
IZABELA29 13.03.2013 07:38
to jest wypiek regionalny
alaaa 04.03.2013 20:00
smaczne na pewno ,a nazwa trochę śmieszna
bietka 04.03.2013 07:12
wyglada bardzo pysznie :)
Alex_M 03.03.2013 09:07
swietny przepis
anemon 02.03.2013 13:20
Lubię tradycyjne dania kuchni regionalnych, a kuchnia tatarska jest jeszcze stosunkowo mało znana, przynajmniej nie na tyle na ile zasługuje, a jest bardzo smaczna.
pierniczkowo 02.03.2013 12:38
jeszcze nie jadłam, wygląda bardzo apetycznie, słyszałam że pierekaczewnik to tradycyjne ciasto na Podlasiu, i że można zrobić je także z nadzieniem mięsno-warzywnym:)
barbara11561 02.03.2013 00:44
Iza,niesamowicie smacznie wyglądają Twoje wypieki:)
ben-ka 26.02.2013 00:45
a to ciekawe....wspaniały przepis.
romanrafal
romanrafal 24.02.2013 10:06
REWELACJA
olkaaa 23.02.2013 14:29
jeszcze nie jadłam
caralajna 23.02.2013 07:57
ciekawe, smaczne na pewno
Anna169Hosz 22.02.2013 10:04
Ciekawy przepis, muszę wypróbować.
Katarzyna/kate1980 21.02.2013 21:05
miałam problemy z przeczytaniem nazwy :)))ale muszę przyznać że niezwykle interesujący przepis
Kasnaj 21.02.2013 19:49
smaczne :)
Rafał10 21.02.2013 19:07
pyszotka
kokoszka
kokoszka 21.02.2013 18:15
dobre
Granita 21.02.2013 17:50
Ale intrygująca nazwa...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak