Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piekielne ogórki

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

świeżych ogórków ( gruntowych 1,5 kg
Zalewa:
wody 6 szk
ocet 10 % 1,5 szk
żółtej gorczycy 2 łyżeczka
suszonego chili peperoncini 1 łyżeczka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskieg
sól kamienna do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Piekielne ogórki

Kroki postępowania

1
Ogórki umyć, pokroić na kilka części wzdłuż i poukładać stojąco w słoiki.
Krok 1 - Piekielne ogórki foto
2
Cebulę obrać, umyć i pokroić w pióra. W garnku umieścić wszystkie składniki marynaty i zagotować ją
Krok 2 - Piekielne ogórki foto
3
Gotować 5 minut po czym gorącą zalewą zalać ogórki aby były całe przykryte. Szybko zakręcić słoiki zakrętkami i zostawić je do wystudzenia. Spożywać po kilku dniach. Przechowywać w zimnym miejscu.
Krok 3 - Piekielne ogórki foto
4
Natomiast jeżeli takie ogórki chcemy mieć na zimę to należy je dodatkowo pasteryzować 5 minut.
Krok 4 - Piekielne ogórki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 09.08.2013 19:11
uwielbiam takie
eMMe 09.08.2013 18:48
Coś dla mnie :)
Kamil 09.08.2013 14:24
mam bardzo podobny przepis, ale ja dodaje świeże papryki chilli :)
Olga_SK 09.08.2013 14:18
Muszą być pyszne! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak