Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegusek, czyli biszkopt z makiem na oleju

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
W swoich notatkach kulinarnych znalazłam sprawdzony już niejednokrotnie przepis na Pieguska, który u mnie zazwyczaj znika solo, bez żadnych dodatków lub jako baza to przeróżnych ciast i tortów.

Składniki:

jajko 3 sztuki
cukier 0.75 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 0.25 szklanki
woda 0.25 szklanki
mak 0.5 szklanki

Porada

Biszkopt ze zdjęcia był pieczony w tortownicy 20 cm i po przekrojeniu wyszły mi 3 blaty.

Przepis i sposób przygotowania na: Piegusek, czyli biszkopt z makiem na oleju

Żółtka z cukrem należy utrzeć do białości, a następnie kolejno dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wodę, olej oraz mak.
Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami uprzednio ubitymi na sztywną pianę.
Ciasto przelać do tortownicy (*) z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do zimnego piekarnika.
Piec około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i przestudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:41
Dobre to jest. Głos oddany.
bietka 18.02.2019 20:55
Idealne blaty do torta : )
Bożena Matuszczyk 18.02.2019 11:00
Fajny, smakowity biszkopt.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak