Piegusek, czyli biszkopt z makiem na oleju

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

W swoich notatkach kulinarnych znalazłam sprawdzony już niejednokrotnie przepis na Pieguska, który u mnie zazwyczaj znika solo, bez żadnych dodatków lub jako baza to przeróżnych ciast i tortów.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    0.75 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej

    0.25 szklanki
  • woda

    0.25 szklanki
  • mak

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka z cukrem należy utrzeć do białości, a następnie kolejno dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wodę, olej oraz mak.
Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami uprzednio ubitymi na sztywną pianę.
Ciasto przelać do tortownicy (*) z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do zimnego piekarnika.
Piec około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Diana Rusiłowicz
Biszkopt ze zdjęcia był pieczony w tortownicy 20 cm i po przekrojeniu wyszły mi 3 blaty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 21:41
Dobre to jest. Głos oddany.
bietka 18.02.2019 20:55
Idealne blaty do torta : )
Bożena Matuszczyk 18.02.2019 11:00
Fajny, smakowity biszkopt.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat