Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczywo orkiszowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka orkiszowa 400 g
drożdże 20 g
mleko 200 ml
cukier 1/2 lyzeczki
sól 1 lyzka
jajko 1 szt
olej 30 ml

Porada

Nie wiem czy wypiek z takich skladnikow mozna nazwac chlebem, ale na pewno byl przepysny. Uzylam maki orkiszowej typ 630

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczywo orkiszowe

Drozdze wkruszyc do miski, dodac cukier i rozmieszac do rozpuszczenia drozdzy.
Mleko podgrzac delikatnie.
Dodac do drozdzy, razem z 2 lyzkami maki.
Dokladnie wymieszac.
Odstawic na 20 minut w cieple miejsce.

Po tym czasie dodajemy pozostale skladniki i mieszamy w msce do polaczenia skladnikow.
Teraz ciasto przenosimy na stolnice i wyrabiamy bardzo dokladnie.
Wyrobione ciasto posypujemy maka, przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce, do momentu az ciasto podwoi swoja objetosc.

Po tym czasie ciasto krotko zarabiamy ponownie i formujemy bohenek.
Odstawiamy jeszcze raz do wyrosniecia.

Kiedy ciasto podrosnie nacinamy je lekko.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st C.

Pieczemy najpierw 10 minut w tej temp, nastepnie obnizamy ja do 190 st C i pieczemy do konca.


Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 16.02.2015 14:40
Zrobie na weekend taki :)
anilewe13
anilewe13 16.02.2015 11:23
Wspaniały chlebek
Habibi 16.02.2015 10:26
domowy chlebek najlepszy na świecie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak