Pieczywo czosnkowo-ziołowe z grilla

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    100 g
  • czosnek

    4 ząbek
  • koperek

    1 łyż.
  • natka pietruszki

    3 łyż.
  • sól

    1 szczypta
  • oregano

    1/4 łyżecz.
  • bazylia

    1/4 łyżecz.
  • bułka

    1 wrocławska
  • pieprz ziołowy

    1/2 łyżecz.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczywo czosnkowo-ziołowe z grilla foto
Bułkę wrocławską kroję na niezbyt grube kromki. Przygotowuję masło czosnkowe.
Krok 2 - Pieczywo czosnkowo-ziołowe z grilla foto
Do miseczki przekładam miękkie masło, dodaję obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, posiekany koperek, natkę pietruszki, mieszam wszystko. Doprawiam do smaku solą, pieprzem ziołowym, oregano oraz bazylią. Ponownie mieszam tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Krok 3 - Pieczywo czosnkowo-ziołowe z grilla foto
Masłem z dodatkami cienko smaruję każdą kromkę bułki tylko z jednej strony. Składam wszystkie kromki w chlebek i owijam kawałkiem folii aluminiowej. Zapakowane w folię pieczywo kładę na rozgrzanym ruszcie i piekę ok. 25 minut (kiedy poczujemy zapach pieczonego czosnku - chlebek jest już gotowy).
Krok 4 - Pieczywo czosnkowo-ziołowe z grilla foto
Poza sezonem grillowym pieczywo piekę w nagrzanym do temp. 180*C piekarniku przez ok. 40 minut. Bułkę przekładam na podłużny półmisek, odwijam ostrożnie z folii aluminiowej i podaję jako dodatek do grillowanych potraw.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 29.07.2016 18:23
pyszny chlebek
Ewa104 23.07.2013 15:56
Na następnym grillu w sobotę będzie premiera.
Megg 23.07.2013 14:26
rewelacyjne takie pieczywo!!!
marcia7 23.07.2013 12:45
wspaniale wygląda
joanna__s 23.07.2013 11:42
Bardzo pyszny chlebek. Często robię podobny. Znika zanim się obejrzę.
Anna133 23.07.2013 11:08
genialny pomysł , brawo
nogawkuchni 23.07.2013 11:03
Pychota,świetny przysmak z grilla,aromatyczne i chrupiące pieczywo, zdecydowanie coś dla mnie,bardzo dobry patent i przydatny przepis.
agus198900 23.07.2013 10:57
bardzo ciekawe;) i moje smaki;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat