Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczony schab świąteczny

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
Marynata do mięs klasyczna Prymat 1 szt
czosnek 5 ząbków
wino czerwone wytrawne 100 ml
olej 2 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pieczony schab świąteczny

Schab myjemy i osuszamy. Marynatę mieszamy z winem, wyciśniętym czosnkiem, solą pieprzem. Nacieramy mięso gotową marynatą. Możemy włożyć mięso i wlać marynatę do woreczka do pieczenia. Obracamy kilka razy, żeby przyprawy dobrze się połączyły. Opcjonalnie możemy nafaszerować mięso suszoną śliwką lub czosnkiem. Trzeba pamiętać tylko, że czosnek zrobi się bardzo miękki w trakcie pieczenia. Nie wkładamy go więc w tunel w środku mięsa, tak jak śliwkę. Czosnek najlepiej powtykać ząbkami w małe nacięcia na powierzchni mięsa. Na zdjęciach widać schab ze śliwką, jednak równie często robię go bez niczego. Świetnie sprawdza się jako zmiennik gotowych wędlin.
Mięso moczymy w zalewie minimum dwie godzimy. Najlepiej jak postoi w lodówce całą noc. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 70 minut.
Upieczone mięso kroimy na plastry. Podajemy jako danie obiadowe lub na zimno do kanapek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DOROTA/PATI197799 05.02.2013 14:59
bardzo lubie
Krakowianka 05.02.2013 14:46
a ja bardzo lubie z zurawiną :) ale śliwka tez jest pycha !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak