Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony schab

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1,5 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 2 łyżki
rozmaryn 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
marchew 2 sztuki
cebula 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
koperek 2 gałązki
lubczyk świeży 1 gałązka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony schab

Kroki postępowania

1
Mięso umyć i dokładnie osuszyć, następnie natrzeć solą peklową, pieprzem i rozmarynem, skropić sokiem cytrynowym i posypać drobno posiekanym czosnkiem,
Krok 1 - Pieczony schab  foto
2
mieso po natarciu odstawić najlepiej na noc do lodówki.
Krok 2 - Pieczony schab  foto
3
Obrać marchew i pokroić w grube plastry, seler i pietruszkę pokroić w kostkę, a cebulę w ćwiartki, wszystkie przekrojone warzywa przełożyć do worka przeznaczonego do pieczenia w piekarniku do warzyw dodać łyżeczkę jarzynki i niewielką ilość pieprzu czarnego, wymieszać, aby wszystko się dokładnie wymieszało.
Krok 3 - Pieczony schab  foto
4
Zamarynowane mięso włożyć do worka z warzywami, dołożyć koper i lubczyk, dokładnie skręcić i spiąć woreczek.
Krok 4 - Pieczony schab  foto
5
Worek z mięsem ułożyć w naczyniu w którym będziemy piec. Piekarnik nagrzać do 200st i piec mięso około 80 minut około 10 minut po upieczeniu mięso zostawić jeszcze na jakieś 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aby odpoczęło.
Podawać jako pieczeń do ziemniaków lub zimne jako wędlina do chleba.
Krok 5 - Pieczony schab  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 01.05.2015 13:01
Mniam mniam :) Pycha!
dom-agi 01.05.2015 09:56
Aż ślinka cieknie!
Babeczka35 01.05.2015 07:35
Pyszne mięsko;)
Janina 30.04.2015 22:01
Najlepsze domowe;)
Ola1984 30.04.2015 19:02
Mięsko wygląda smakowicie :) Fajna marynata.
dollce 30.04.2015 16:51
wygląda cudownie
Sroczka 30.04.2015 16:39
Pyszne mięsko, zjadłabym kawałek.
Beatris 30.04.2015 16:32
Bardzo apetycznie przygotowany schabik:)
Jadwiga/Jaga85 30.04.2015 15:20
Pyszne mięsko!
Ania321 30.04.2015 15:18
pyszny schabik :)
luna76 30.04.2015 13:46
uwielbiam!!! :)
olkaaa 30.04.2015 13:40
też taki robię
Adamorek 30.04.2015 13:35
doskonałe mięso

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak