Pieczony sarni udziec

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udźca sarniego bez kości

    2 kg
  • boczku

    8 plastrów
  • kwaśnego mleka

    2 l
  • soli zmiękczajacej mięso

    2 łyżki
  • oliwy z oliwek

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Zalać kwaśnym mlekiem i odstawić na dobę w chłodne miejsce. Wyjąć, natrzeć solą zmiękczającą mięso i odstawić na 5 godzin. Przyrządzić marynatę: oliwę wymieszać z całą marynatą staropolską, łyżeczką pieprzu ziołowego i rozdrobnionymi owocami jałowca. Nasmarować dokładnie mięso, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Wyjąć, pozostawić w temperaturze pokojowej przez godzinę. W Naszpikować pokrojonym w słupki boczkiem. Mięso umieścić w siatce i całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać odrobiną wody i piec przez 2 godziny w temperaturze 200ºC.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 30.07.2011 18:24
super. Z sarniny jeszcze nie jadłem, ale smakowałem daniela - w smaku był mocno słony, chyba przy wędzeniu coś sknocili :o)
bejciu24 07.04.2011 19:20
nie jadłem! ciekawe jak smakuje
kate.500 27.03.2011 00:12
musi być ciekawe :))
Karolina92 17.12.2010 12:09
ciekawi mnie ta sarnina :)
Agnieszka_B 23.08.2010 07:18
Miałam jeszcze zamrożony kawałek... a kiedyś dostałam od znajomego myśliwego:)
zoha1234567890 19.08.2010 21:27
hmmm gdzie dostałaś mięsko sarny?;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat