Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony pstrąg w warzywach

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg świeży 1 szt
cytryna 0,5 szt
rozmaryn świeży 1 gałązka
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
tymianek 3 gałązka
mieszanka mrozonych warzyw 250 dkg
bułka tarta pikantna do smaku
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony pstrąg w warzywach

Świeżego, wypatroszonego pstrąga myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem. Do środka wkładamy gałązki ziół - ja wykorzystałam rozmaryn i tymianek - można włożyć natkę pietruszki i koperek - dodajemy łyżkę masła. Oliwę z oliwek rozcieramy na kawałku folii aluminiowej, układamy na niej rybkę, owijamy folią. Przed pieczeniem odstawiamy na jakiś czas do lodówki, by ryba zyskała na aromacie ziół, można też bezpośrednio przystąpić do pieczenia - wkładając ją do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut, po tym czasie delikatnie rozwijamy folię, rybkę oprószamy bułką tartą i jeszcze 5 - 10 minut zapiekamy bez zamykania folii. Mieszankę warzyw gotujemy w posolonej wodzie około 7 minut.

Rybę porcjujemy, odcinamy ogon i głowę, wykładamy na talerz, przekładając poszczególne części ryby połówkami plastrów cytryny. Obok wykładamy warzywa.
Danie można serwować na ciepło, ale stanowi również apetyczną przekąskę na zimno .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 20.05.2015 16:32
dzisiaj będzie coś podobnego na kolację :)
czekoladka_m 09.02.2013 21:41
Pięknie wygląda:)
treonina 09.02.2013 20:56
wspaniały!
Milena87 09.02.2013 19:54
bardzo dobre:)
Klausia 09.02.2013 19:46
oj bardzo lubię takiego pstrąga :) pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak